(οδηγών και εργαζόμενων ιδιοκτητών)
ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΞΙ - ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Ρεπορτάζ από τη σημερινή συγκέντρωση στο Περιστέρι

Γύρω στις 2000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κλειστό του μπάσκετ στο Περιστέρι. Λιγότεροι από προηγούμενες συγκεντρώσεις στην Αθήνα αλλά η οργή και η αποφασιστικότητα των συναδέλφων ήταν κάτι παραπάνω από φανερή! Θέλησαν με αυτό τον τρόπο να διατρανώσουν την απόφασή τους ότι ο νόμος δεν θα περάσει, κι αν ακόμη ψηφιστεί στη Βουλή. Στις συζητήσεις και στα πηγαδάκια ακούγονται πολλές προτάσεις ακόμη και για αυτή την περίπτωση,κοινός τόπος όλων είναι ένας. Ότι χωρίς αγώνα δε γίνεται τίποτα, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν εξακολουθούν να υπάρχουν αυταπάτες για βουλευτάδες του ΠΑΣΟΚ ή ότι αν πέσει η κυβέρνηση και ανέβει η ...ΝΔ θα καταργήσει το νόμο. Εμείς λέμε ότι ακόμη και αν γίνει κάτι τέτοιο, αυτό που δεν πρόκειται να καταργήσει η Ν.Δ. είναι τις ανώνυμες εταιρείες για τις οποίες είναι δηλωμένα υπέρ! Απλώς θέλει να τις καθιερώσει με "κανόνες"!
Στη συγκέντρωση μίλησαν εκτός από τον πρόεδρο της ομοσπονδίας Λυμπερόπουλο και οι άλλοι εκπρόσωποι των παρατάξεων. Λυμπερόπουλος (ΔΑΚΜΜΕ στηρίζει η ΝΔ) και Δήμος (ΕΚΤ, στήριξη από ΠΑΣΟΚ) στοχοποιούν, με τις ιδιαιτερότητές του ο καθένας, τον ...Ραγκούση  ως βασικό υπεύθυνο για την πολιτική της κυβέρνησης προτάσσοντας ουσιαστικά την "πρόταση" της πλειοψηφίας ή το λεγόμενο προεδρικό διάταγμα Ρέππα, με το οποίο ούτε ο ίδιος δεν ασχολείται πια αφού υπερψήφισε το νομοσχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο, που και τα δύο όχι μόνο δεν θέτουν ζήτημα μη ύπαρξης ΑΕ και ΕΠΕ αλλά τις υποστηρίζουν κιόλας ζητώντας την καθιέρωσή τους παράλληλα με τους ΣΥΝ.Π.Ε και την ατομική ιδιοκτησία που υπάρχουν τώρα. Να μας ρυθμίσει ο ανταγωνισμός της ελεύθερης αγοράς δηλαδή το πότε θα χάσουμε τη δουλειά μας αντί ο νόμος μια και καλή!
Μαυρίκης (ΕΠΣ, στήριξη από ΚΚΕ) και Κρεμμύδας (ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο) έχουν ξεκάθαρη θέση κατά των ΑΕ και ΕΠΕ. Ο Κρεμμύδας να μας συγχωρέσει δεν μπορέσαμε να ακούσουμε την ομιλία του λόγω του γνωστού γεγονότος της επίθεσης. Με τον Μαυρίκη διαφωνούμε στην άποψη που έχει σε σχέση με την κλιμάκωση του αγώνα, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, αντί για απεργία διαρκείας. Επίσης δεν ακούσαμε την άποψή του για το αν θα πρέπει να παίρνονται οι αποφάσεις από τις συνελεύσεις και όχι από τα Δ.Σ. αποκλειστικά. Έχουμε κι άλλες διαφωνίες αλλά δεν είναι της ώρας ούτε στους σκοπούς αυτού του σημειώματος να μπουν όλα αναλυτικά.
Πριν από αυτές τις ομιλίες προηγήθηκαν χαιρετισμοί από εκπροσώπους των σωματείων στα δημόσια ΜΜΜ. Η αλληλεγγύη και η ανάγκη κοινής δράσης φάνηκε να έχει την υποστήριξη όλων στη συγκέντρωση αφού τα περισσότερα χειροκροτήματα και ο μεγαλύτερος ενθουσιασμός εκδηλώθηκαν τότε. Είναι ξεκάθαρο ότι ο αντίπαλος είναι κοινός, ότι η επίθεση μας αφορά όλους, το ζητούμενο είναι η σωστή στοχοποίηση! Κυβέρνηση, ΔΝΤ, Ε.Ε., ΕΚΤ καθώς και τα κόμματα εξουσίας (Ν.Δ., ΛΆΟΣ, ΔΗ.ΣΥ.) που ουσιαστικά στηρίζουν αυτή την πολιτική είναι οι αντίπαλοί μας και όχι ο ...Ραγκούσης αποκλειστικά!
Δυστυχώς στο τέλος υπήρξε το επεισόδιο της βιαιοπραγίας εναντίον του μέλους της Κίνησής μας Κώστα Α.,  με ξεκάθαρη ευθύνη του Λυμπερόπουλου ο οποίος από την αρχή με την έλευσή του στο γήπεδο ήταν εριστικός απέναντί μας. Υποτίθεται ότι θίχτηκε γιατί τον χαρακτηρίσαμε ξεπουλημένο και γι' αυτό δεν ήθελε να δώσει το λόγο στον εκπρόσωπό μας. Σε μια αποστροφή του λόγου του μάλιστα όπου απαιτούσε να πάρουμε πίσω αυτά που υποστηρίζουμε, ως όρο για να μας δώσει το λόγο(!!!), φώναζε ότι δεν θα μας διαλύσει το ..."μ-λ"! Όταν είδε όμως τις αντιδράσεις άλλων συναδέλφων, παρενέβησαν αμέσως τα μέλη της ΕΠΣ υπέρ του συναγωνιστή, αλλά και όλων σχεδόν των συγκεντρωμένων, ζήτησε συγγνώμη και κάλεσε τον συνάδελφο να κάτσει δίπλα του! Ο συνάδελφος και μίλησε και καταχειροκροτήθηκε.
Εμείς το μόνο που έχουμε να δηλώσουμε είναι ότι το δικαίωμά μας, όπως και του καθένα, να παρεμβαίνουμε και να μιλάμε σε μαζικές σωματειακές διαδικασίες θα το υπερασπιζόμαστε και θα το υπερασπιστούμε με όποιο μέσο χρειαστεί! Άδεια για το τι θα πούμε και τι όχι δε ζητάμε από κανέναν, λόγο δίνουμε μόνο στους συναδέλφους μας!

Εδώ αισθανόμαστε την ανάγκη να πούμε κάτι. Που το χρωστάμε κιόλας!
Η Κίνησή μας δημιουργήθηκε από αγωνιστές που βρεθήκαμε μαζί σε κινήματα για επιμέρους αλλά και γενικότερα ζητήματα (τοπικά, εργατικά, υπεράσπισης των μεταναστών, νοσοκομεία κ.λπ.). Είμαστε ταξιτζήδες, οδηγοί και εργαζόμενοι ιδιοκτήτες. Αυτό που μας ώθησε στη δημιουργία της Κίνησης είναι η ανάγκη να εκφράσουμε την αντίστασή μας στην επίθεση κατά του επαγγέλματός μας που σε αυτή τη φάση θεωρούμε ότι είναι κοινή για όλους τους εργαζόμενους στο ταξί, όπως και για όλο το λαό, ανεξάρτητα από το ποσοστό ιδιοκτησίας ή μη. Αρνούμαστε οποιαδήποτε συνδιαλλαγή με το σύστημα που οδηγεί το λαό μας στην εξαθλίωση, δεν έχουμε καμιά διάθεση να καταθέτουμε κυβερνητικού τύπου προτάσεις ούτε έχουμε βλέψεις σε καρέκλες συνδικαλιστικές ή άλλες. Επιδιώκουμε να παρέμβουμε στη κατεύθυνση ενδυνάμωσης του αγώνα μας έτσι όπως τουλάχιστον τον αντιλαμβανόμαστε εμείς.  Θεωρούμε ότι το κύριο σε αυτή τη φάση είναι να μην περάσει το νομοσχέδιο για την λεγόμενη απελευθέρωση του επαγγέλματος και η κατάργηση οποιουδήποτε νόμου, διατάγματος κ.λπ. που δίνουν τη δυνατότητα στο μεγάλο κεφάλαιο να βάλει χέρι και στον κλάδο μας μέσω της ίδρυσης Α.Ε. και Ε.Π.Ε.. Έχουμε κοινές πολιτικές και κινηματικές αντιλήψεις αλλά και κάμποσες διαφορές. Το γεγονός της συμμετοχής στη Κίνησή μας ανθρώπων που ανήκουν στο ΚΚΕ(μ-λ), στην ΑΝ.Α.Σ.Α.(http://anasa-lefka.blogspot.com/), ή οπουδήποτε αλλού ή και πουθενά, δε σημαίνει και ότι ταυτιζόμαστε με κάποια από αυτές τις συλλογικότητες και το ανάποδο, χωρίς παράλληλα να σημαίνει ότι η επιλογή ένταξης σε οργανώσεις, σε συλλογικότητες ή όχι είναι κατακριτέα ή ...ντροπή. Δεν κρυβόμαστε, το σημαντικό είναι ότι έχουμε πετύχει ένα σοβαρό επίπεδο συνεννόησης με σεβασμό στις απόψεις του καθένα μας. Στην Κίνησή μας μπορεί να συμμετάσχει ο οποιοσδήποτε θεωρεί ότι συμφωνεί μαζί μας, έστω και κατ' ελάχιστο, στην ανάγκη της αντίστασης στις πολιτικές της κυβέρνησης και της τρόικα κατά του κλάδου μας, όπως και όλου του λαού μας, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι έχουμε κάποιο μανιφέστο ή κάποιο είδος καταστατικού που θα πρέπει να ασπαστεί κανείς απόλυτα. Είμαστε ανοιχτοί και σε άλλους αγωνιστές και απόψεις που μπορούν να συμβάλουν στον αγώνα απόκρουσης των μέτρων ανεξάρτητα αν είναι ενταγμένοι κάπου ή όχι. Οι μόνοι που αποκλείονται είναι οι φασίστες και οι ρατσιστές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου